1920x1080

Den Spanske Rideskolen

DEN SPANSKE RIDESKOLEN TIL TELENOR ARENA DEN 16-18. DESEMBER, 2022!

Den spanske rideskolen i Wien spiller en betydelig rolle i den europeiske og østerrikske kulturarven og regnes som en av de ledende klassiske rideskolene i verden. 

To ganger i året drar rideskolen på verdensturné med sine enestående hvite Lipizzaner-hingster og trollbinder publikum med sine prestasjoner!

Endelig får vi oppleve dette spektakulære showet i Norge og Telenor Arena

Da hoffet i Habsburg trengte veltrente hester og ryttere, grunnla hoffet den spanske rideskolen for 455 år siden. Rideskolen er kjent for sine fine Lipizzaner-hingster som er de eneste hestene som trenes i akademiet i flere år før de får lov til å opptre, og det samme gjelder rytterne. Under forestillingene spilles det kun klassisk musikk, som Mozart eller Chopin.

I 1725 ble Vinterrideskolen bygget, som er en del av det kongelige palasset i Wien, og som skolen fortsatt bruker i dag. Skolen ble bygget etter ordre fra kong Charles VI og tegnet av arkitekten Joseph Emanuel Fischer von Erlach. Vinterrideskolen regnes i dag som en arkitektonisk perle med sitt vakre barokkdesign. På denne majestetiske ridebanen kan besøkende to ganger i uken få se når Lipizzaner-hingstene trener sammen med sine kjente ryttere.

"Lipizzaner" er det fine navnet på den eldste europeiske hesterasen, som er den eneste hesterasen som trenes på skolen. Denne hesterasen har en tydelig kulturarv som går hele 450 år tilbake i tid. Det er kun hingster som trenes, og de trenes i flere år før de kan opptre foran publikum. Akademiets oppgave er å bevare denne unike arven og vise denne spesielle hesten til sine tilskuere.

Men det er ikke bare Lipizzaner-hingstene som har lang trening. Rytterne har også lang trening før de kan få opptre med hesten sin. Først må man ta en opptaksprøve og deretter trenes man i fire til seks år før man får ri på de trente hestene. For å trene hestene må rytteren utdanne seg i ytterligere to til fire år.

I 2015 ble den spanske rideskolen utnevnt som en immateriell kulturarv av UNESCO. I 2016 ble akademiets kunnskap om avl, oppdrett, trening og ridning av Lipizzaner-hingsten også lagt til hos UNESCOs.

 

Anne Rimmen er moderator for alle tre showene med Den Spanske Rideskolen!

Anne er en av Norges mest kjente programledere - både innen underholdning og sport, på NRK og TvNorge/Discovery.

Hun har blant annet ledet mange store direktesendte TV-produksjoner, deriblant Idrettsgallaen, Melodi Grand Prix, 17.mai, TV-aksjonen og Sommeråpent. Hun var også programleder for de to første programmene av publikumsfavoritten Monsen På Villspor, og i 2011 mottok hun Publikumsprisen under Gullruten.

Anne har vært programleder for en rekke store mesterskap, blant annet sju forskjellige OL mellom 2008 og 2022. Høsten 2022 er hun aktuell som en av programlederne for årets TV-aksjon på NRK.Billettsalg til fredag 16. desember via Ticketmaster.no, fra kl. 10.00. 23. mai, 2022

16 des.
2022

Tidskjema

Dørene åpner
Showstart

Salkart

Klikk for å se oversikt over hvor innganger og felt er lokalisert.

Transport

Vi anbefaler alle å benytte seg av
Shuttlebusser og kollektivtransport
til Telenor Arena.

Mat og drikke

Under konserten finnes det tilgang til både enkel servering av mat og drikke fra våre kiosker og a-la-carte servering i vår restaurant Spitfire.

Hotell

I området rundt Telenor Arena finnes det tre store hoteller som tilbyr bra og høy bostandard
med rimelige priser.